söndag 4 augusti 2013

Blog comeback med hundinlägg

Två månader sedan senaste inlägget. Efter pärsen med rosfebern och de nio dygnen på sjukan gick luften ur mig ganska ordentligt och jag tappade lusten att skriva. Ibland står sjukdom och känslor en upp i halsen. Bra då att skita i det för ett tag. Som vanligt blir familj, vänner och hundarna räddningen :-)

I dag har jag och Polka gjort debut på retriverjaktprov. Ett inofficiellt sådant iform av lilla Retrivermästerskapet här i Östergötland. Ett prov i en förenklad form av nybörjarklass, där man kunde välja att köra med dummies, passade oss fint. Vi gjorde väl ingen succéartad debut, men ok. Bedömdes till ett tredjepris, av 11 starter i vår klass gick endast tre till ett andrapris och inga förstapris delades ut. Men ett antal 0-pris...

Provet var placerat på en smal remsa längs med vattnet. Började m en vattenmarkering, en dummie som kastades från en båt. Gick bra, inte alltför mkt skak och sånt. Sen fortsatte det med ett fritt sök framåt och då var det väldigt svårt för Polka att inte bara dra i vattnet hela tiden...suck. Jag startade som första ekipage och så här i efterhand inser jag att jag kunde försökt varit på henne lite mer och styrt henne...vet inte om det hjälpt, men kanske? Till slut var alla sex dummies funna och vi fick gå vidare och visa att vi klarade av två enkelmarkeringar - gick lysande. Avslutade med att gå tillbaka och göra en enkelmarkering igen på vatten från samma ställe som den första.
Kanske inte världens mest spännande provupplägg och det blev ett svårt sök, sådär smalt alldeles invid vatten - men kul att fått prova på. Många hundar efter Polka gick mycket ner i vattnet på söktet. Vi fick trots allt positiv muntlig kritik där hon sa att Polka verkligen ville göra som jag bad henne men lusten ut till vattnet var så stor och det blev svårt att hålla koncentrationen på det man skulle göra med en så kraftig retning. Att hon var en härlig hund med mkt arbetsvilja. Jag fick oxå beröm för ett lugnt agerande :-)

Har försökt rita en skiss nedan över provupplägget:




Kritiken löd:
Samarbetsvilja:
Vill egentligen samarbeta m sin förare men är idag störd av vattnet och blir därför svårpåverkad.
Sökarbete:
Ngt okoncentrerat, men tar in alla dummies, tar all mark och störs ej av buskar och ris.
Fart:
Anpassad
Uthållighet:
God
Näsa:
Används
Dirigerbarhet:
Lyssnar på sin förare men fullföljer inte direktiven till 100%
Markeringsförmåga:
Mkt god på både land och vatten
Skottreaktion:
Uppmärksam
Stadga:
Stadig vid transporter och kast. Ngt pip vid sista vattenmarkeringen och vid passivitet.
Apporteringslust:
Stor m snabba upptag och inleveranser.
Apporteringsgrepp:
Slarvigt vid några apporter
Simteknik:
Aningens ivrigt
Vattenarbete:
Gillar vatten väldigt mkt, idag lite för mkt.
Sammanfattande kritik:
En apporteringsglad tik som gör bra markeringsarbete. Är idag lite för fixerad vid vattnet för att kunna komma till sin fulla rätt.


Inga kommentarer: