torsdag 14 februari 2013

Anticancerkost till vardags del1

Ur David Servan-Schreiber bok Anticancer - ett nytt sätt att leva presenterar han en rad sätt att minska risken för att drabbas av cancer men också sätt att öka din chanser att överleva om du väl drabbats. Ganska stor fokus ligger på kosten. Grunden är en sockerfri kost och långsamma kolhydrater, men sen finns det också en rad lyckosamma ämnen i vissa livsmedel som är bra att få i sig. Nedanstående text är klippt ur hans bok, läs den för att få veta mer! I deras undersökningar har det också visat att ju mer av nedanstående livsmedel du lyckas kombinera desto större blir effekten.

En lista över rekommenderade livsmedel:

Grönt te
Innehåller mängder av polyfenoler som minskar tillväxten av de nya blodkärl som behövs för att tumören ska växa och bilda metastaser (angiogenes). Är även en verkningsfull antioxodations- och detoxifieringsmedel och det stimulerar cancercellernas död genom apoptos (programmerad celldöd där celler på ett kontrollerat sätt begår "självmord" utan att skada sin omgivning).
Rekommenderad användning: Låt 2g grönt te dra i tio minuter i en tekanna och drick det inom en timme. Drick två-tre koppar om dagen.

Oliver och olivolja
Innehåller särskilt höga koncentrationer av antioxiderande fenoler - de är den idealiska hälsokosten. Svarta oliver innehåller mer än gröna. Olivolja bör vara av den kallpressade, extra jungfruliga sorten.
Rekommenderat intag: 1/2-1 msk olja om dagen.

Gurkmeja
Är det kraftigast verkande av alla naturliga antiinflammatoriska medel som vi känner till idag. Det stimulerar också apoptos hos cancerceller och hämmar angiogenes. I labratoriemiljö förstärker det effekten av cytostatikabehandling och minskar tillväxten av tumörer. Gurkmeja måste blandas med svartpeppar för att kunna tas upp i kroppen och det bör också lösas i olja (oliv-,raps- eller linfröolja)
Rekommenderad användning: Blanda 1/4 tsk gurkmeja m 1/2 msk olivolja och en rejäl nypa svartpeppar. Tillsätt i soppor, sallader och grönsaker, eller testa dig fram vad du kan ta det med. Några droppar agavenektar kan ta bort den ngt beska smaken.

Ingefära
Har en kraftig antiinflammatorisk och antioxiderande verkan (mer verkningsfullt än t ex E-vitamin) och även skyddande egenskaper. Motverkar vissa typer av cancerceller. Den bidrar oxå till att minska nybildningen av blodkärl.
Rekommenderad användning:
Tillsätt riven ingefära i en grönsaksblandning under tillagningen i en wok eller stekpanna. Man kan också marinera frukt i limejuice och riven ingefära. Gör ett avkok genom att skära en liten bit ingefära (2-3 cm) i skivor, låt dra i kokande vatten i tio- femton minuter. Kan drickas varmt eller kallt.

Korsblommiga grönsaker
Alla kålsorter (brysselkål, pak-choi, kinakål, broccoli, blomkål etc) innehåller sulforafan och indol-3-karbinol (I3C), som är mycket verksamma anticancermolekyler. De har förmågan att detoxifiera vissa cancerogena ämnen. De hindrar celler som utgör ett förstadium till cancer från att utvecklas till elakartade tumörer. De främjar också självmord hos cancerceller och hämmar angiogenesen.
Observera: Undvik att koka kål och broccoli. Både sulforafan och I3C kan förstöras vis kokning.
Rekommenderad användning: Ångkoka snabbt under lock eller stek snabbt under omkörning i en wokpanna med lite olivolja.

Vitlök, gul lök, purjolök, scharlottenlök, gräslök
Vitlök är en av våra äldsta medicinalväxter med exempelvis starkt antibakteriella egenskaper. Svavelföreningarna i den här familjen (löksläktet) minskar de cancerogena effekterna av de ämnen som bildas i alltför hårt grillat kött (och vid förbränning av tobak. De främjar apoptos vid tjocktarms-, bröst-, lung- och prostatacancer samt vid leukemi.
Alla växter i lökfamiljen hjälper också till att reglera blodsockernivåerna. Detta sänker i sin tur insulinutsöndringen och IGF-faktorn och därmed tillväxten hos cancerceller.
Observera: aktiva vitlöksmolekyler frigörs när en vitlöksklyfta krossas och de är mkt lättare för kroppen att ta upp om de är lösta i lite olja.
Rekommenderad användning:
Hackad vitlök och lök kan stekas varsamt i lite olivolja, tillsättas till ångkokta eller snabbstekta grönsaker och blanda m curry eller gurkmeja. Eller ät de råa blandade i exempelvis sallader eller på en flerkornssmörgås.

Grönsaker och frukt med mycket karotenoider
Morötter, sötpotatis, zucchini, pumpa, tomat, persimon, aprikoser, rödbetor och alla andra frukter och grönsaker m starka färger (oranga, gula, röda, gröna) innehåller betakaroten och lykopen, som har en dokumenterad förmåga att hämma celltillväxten i flera olika cancerstammar. Lykopen och flera andra goda ämnen i dessa frukter och grönsaker stimulerar immuncellernas tillväxt och förbättrar deras förmåga att angripa tumörceller. De gör NK-cellerna aggressivare.

Tomater och tomatsås
Det har visat sig att lykopenet i tomater bl a ger längre överlevnad för prostatacancerpatienter. Tomater innehåller också en hel rad anticancernäringsämnen som tillsammans får en bättre effekt än lykopenet har på egen hand.
Observera att tomaterna måste tillagas för att de här näringsämnena ska frigöras. Olivolja förbättrar upptaget i kroppen.
Rekommenderad användning:
Använd tomatsås på burk med olivolja och utan tillsatt socker. Eller laga egen tomatsås, låt färska tomater puttra på svag värme m lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök och vitlök, tofu eller ägg m mycket omega-3 samt spiskummin, gurkmeja, svartpeppar och andra kryddor.

Soja
Sojaisoflavoner blockerar könshormonernas stimulerande effekt på cancerceller. Dessutom hämmar de angiogenesen. Bland asiatiska kvinnor som ofta äter mkt soja är frekvensen av bröstcancer betydligt lägre. När de trots allt drabbas av bröstcancer får de vanligen mindre aggressiva tumörer och överlevnaden är högre.

Listan är längre och jag återkommer med resten!

Inga kommentarer: