fredag 17 maj 2013

Läser det finstilta

Fick i vanlig ordning en lapp av syster Maggan igår där det bl a står labresultaten från mina levervärden på. Som sagt låg värdena ungefär som senast. Längst ner på utdraget stod också två fotnoter, angående mina senaste gjorda röntgen. Dels den som gjordes akut på huvudet för tre veckor sedan och den som gjordes av buk och thorax i förra veckan.
Rätt mkt svåra ord i de här fotnoterna, men huvudröntgen tolkar jag som inga större skillnader än tidigare gjorda (min MS ger "plack" i huvudet som syns på röntgen bl a).
Längre text kring det som gällde röntgen av buk och thorax...med mängders av svåra ord...
"oförändrade fynd, liten noduli invid interlobärfåran i höger ovanlob....inga förstorade körtlar i mediastinum/hilli.....enstaka subpleural mininoduli lateralt höger....(dessa fynd sågs även vid us 12-08-29).... "
Mycket text som säger inget. Sen kommer:
"Levern har minskat avsevärt i storlek jmf med us 12-11-05. Den utbredda levermetastaseringen ter sig nu till stor del nekrotisk och har minskat i omfattning. Till följd av detta kan en exakt jmf ej göras. Försök till storleksmätning av referensmetastaserna görs, måtten får dock värderas med viss reservation.
Ref 1, centralt i höger leverlob, uppmätts till 4 jmf med tidigare 5 cm.
Ref 2, ventralt i höger leverlob, uppmäts till 3,5 jmf tidigare 6 cm.
Som tidigare finns små mängder ascites runt levern. Inget nytillkommet eller metastassuspekt i övriga bukorgan.
I kotpelaren har det tillkommit enstaka, knappt 0,5 cm stora skleroser, en i th1 och två i L2, varav den något större kan anas på us 12-11-05. Även invid SI leden i höger os ilium ses en liten, nytillkommen skleros. T höger i sacrum finns en skleros på ca 1 cm, vilken inte heller den ses tidigare.
Således regress av levermetastaseringen. Ett observandum är nytillkomna sklerotiksa skelettförändringar där metastaser får misstänkas. "

Så ok. levern betydligt, betydligt bättre. Lite skit på gång på skelettet, men kanske lättare att stråla?? Hann läsa det här innan jag gick hem från sjukan igår och syster Maggan verkade inte vara så nervös över de nytillkomna fynden.


Inga kommentarer: