torsdag 1 oktober 2009

Klimatsmart

Ursäkta att det inte kommit några nya inlägg på ett tag.

Dagligen snurrar ens tillvaro mkt kring mat. Vad ska vi äta idag, ska vi åka och köpa mat, kommer du inte till lunchen osv. osv. I förra veckan började en ny omgång av programmet Matakuten. För er som inte sett det någongång är det ett program som handlar om skolmaten och alla hel/halvfabrikat som man serverar. Ett skrämmande men bra programm som lägger väcker mycket frågor. Det är så svårt att förstå att det inte kan bli tillräckligt billigt för kommunen att laga mat på skolor och ålderdomshem där maten ska ätas. Bra mat, lagad från grunden. En av kockarna Paul Svensson var intervjuad i en tidning i förra veckan. "jag föredrar en färsk, lokalt odlad morot framför en hängmörad oxfilé från Brasilien". Samma kväll stod Johan för matlagningen hemma hos oss. Han gjorde en perfekt stekt rådjurssadel, serverad med rotfrukter och kantarellsås. Köttet var egenjagat med svampen plockad i samma skog, rotfrukterna kom från kökslandet. SÅÅÅ himla gott var det och snacka om klimatsmart mat. Den delen av middan' som rest var portvinet i såsen och rödvinet vi drack till maten... Dessutom en middag utan tillsatser och halvfabrikat (jo förresten, lite fond i såsen... en vacker dag kanske vi också kan koka egen fond).

Tyvär lever jag i övrigt inte så värst klimatsmart, kör t.ex. alldeles för mycket bil. Kanske kan bli bättre på att äta sånt vi har i frysen och bli bättre på att odla i kökslandet och ta tillvara på och använda det vi odlar. Bakar redan en hel del eget bröd, men visst, ibland blir det köpebröd... Försökte med veckomatsedel för en tid sedan, men det funkade inte så bra. Det här kanske kan bli en bättre utmaning att försöka hålla sig till.

Inga kommentarer: