tisdag 15 januari 2013

Sockergödda tumörer

Läser den högintressanta boken Ett sötare blod av Ann Fernholm. Så mycket gamla "sanningar" som ställs på ända och ifrågasätts. Man sugs verkligen med i hennes resonemang och det är nästan otäckt att läsa om hur hela forskarvärlden följer ett ända spår och inte tänker öppnare!



Ett kapitel heter Sockergödda tumörer och handlar just om hur cancer celler har smak för sött, hur tumörceller utvinner mycket energi från just socker - energi de använder för att växa.
Författaren ifrågasätter varför cancerpatienter inte får rådet att äta mindre socker - det gör verkligen jag oxå efter att ha läst hennes argumentation och det vetenskapliga belägg hon trots allt har (dock lite undersökningar gjorda).

Utdrag ur boken Ett sötare blod, kapitel 13.
För en cancerpatient står mycket på spel och detta borde vara nog för att sparka igång mer forskning. Men en del forskare jag pratar med har långa utläggningar om hur svårt det är med kostforskning. Avhoppen är stora och patienter följer inte de råd de får. Men kom igen -säger jag då - tänk om du hade haft tvåhundra miljoner kronor till en koststudie? Tänk om du hade haft samma resurser som ett läkemedelsföretag? Visst hade du då kunnat testa effekten av en blodsockersänkande diet på cancer? Ja, säger forskarna då. Hade jag haft så mycket pengar hade det gått.

Så krass är forskningen. Hade det gått att patentera en diet, hade kunskapen kring kost och cancer varit mycket bättre. Och alla berörda dietister, läkare och sköterskor hade med stor säkerhet varit välinformerade om hur farligt det kan vara för cancerpatienter att mata blodet med socker.


Önskar att jag inte börjat med min sockerfria diet som ett nyårslöften för två veckor sedan utan för betydligt längre sedan...
Läs boken - den är viktig för alla!!


1 kommentar:

Satu sa...

Hört om detta vid flertalet tillfällen faktiskt, problemen med både detta och metoder som att vitaminbomba och andra kostråd får ju inga pengar, det är ju läkemedelsföretagen som styr väldigt mycket och det värsta är att deras business kräver sjuka människor.

Hoppas du känner skillnad och svälter ut dom jäklarna!!

Krams på dig!