måndag 17 november 2008

Dag 19

En kanontrevlig helg har passerat. Vi har haft Nilla och Jacob på besök (i lördags) och det har varit en del jakt både lördag och söndag.

Lördagen var det Bella och hennes husse som var ute och jagade med resten av Johans familj. En lyckosam jaktdag med tre fällda rådjur. Jag, Alex, Nilla och Jacob kom upp och grillade korv ihop med jaktlaget. Väldigt mysigt!

Nilla i berättar med stor inlevelse om hur det var att köra ner i hyrbilen från Statoil som endast kostade 199 kr/dygn (som dock började "vobbla" så fort man kom upp i 110 km/h på motorvägen...)



Alex är en en riktig utekille som verkligen trivs som fisken i vattnet i ett par stövlar och galonbyxor.














Snygg-Nilla!



Det är väldigt gott med grillad korv!
I går (söndag) tog Johan Alex på ryggen och en oladdad bössa i hand (för att tagga Bella att tro att det var jakt) och gick med Bella över fälten. Dom hoppades på att kunna få upp en eller annan hare på vägen. Jag satte mig på pass uppe vid Torrberga och väntade... Men inget vilt kom till där jag satt och Johan och dom hade inte heller sett något. Bra motion blev det i alla fall fall för Bella och hennes husse...

Till middag i lördagskväll lagade vi väldigt god gryta som jag lovat dela med mig av receptet till:
Sydfransk köttgryta med Chorizo och linser
8 personer
1,6 kg grytbitar av nötkött
smör
olivolja
3 dl vatten
3 dl rödvin
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
8 soltorkade tomater
1 bouquet garni, kryddbukett med 1 rosmarin-, 2 persilje- och 4 timjankvistar
2 msk kalvfond
6 svartpepparkorn
2 tsk salt
2 chorizokorvar
Tillbehör:
2 dl puylinser eller små svarta linser
1 msk olivolja
1 tsk salt
1. bryn köttet i omgångar i smör och olivolja. Lägg över köttet i en gryta.
2. vispa emellanåt ur pannan med vatten och häll det i grytan. Häll på resterande vatten och vin i grytan.
3. skala och hacka lök och vitlök. Stek i pannan i smör och olivolja i ca 5 min. Lägg över i grytan. Koka upp och ta bort skummet.
4. skär soltorkade tomater i strimlor. Tillsätt tomater, bouquet garni, kalvfond, svartpeppar och salt.
5. låt sedan sjuda under lock i ca 1,5 timme. Köttet ska bli riktigt mört. Ta bort kryddbuketten.
6. blötlägg linserna i 30 min. Koka dem i lättsaltat vatten i 20 min. Häll av. Hit kan förberedas.
7. skiva chorizon ganska tunt och stek skivorna lite knapriga. Lägg dem i grytan och fortsätt att hastigt värma linserna i olivolja.
8. värm grytan.
Servera med linser, hericots verts, ungsrostade grönsaker (morot, palsternacka, paprika, fänkål och små steklökar) och potatismos smaksatt med getost (smula ner 200 gram chèvre strax före servering och rör ner i mos gjort på 2 kg potatis). Haricots verts (500 gram)rörs ihop med fräst vitlök (skuren i fina skivor) och olivolja. Strö över salt, peppar och 2 tsk blått vallmofrö.
Smaklig spis!

2 kommentarer:

Kristina sa...

Skont att se att bloggen ar tillbaka!! Gillar jakt bilderna!Ser fram emot att traffa er alla i januari.
Kram

Polka & Chilli och deras klan sa...

Hej! härligt att se att det blev en kommentar!! :-
/Anna