lördag 2 februari 2013

Go' mat och goa vänner...

...är en härlig fredagskombo!

Vi tyckte ju att vi hade orsak att fira så kvällen startade med lite bubbel :-)
Sen satte vi oss och åt en smarrig, väl tilltagen "förrätt" som fick ta tid att äta. Vi kan väl kalla det Prästgårdens tapas/anti pasti:

- italienska charkuterier, parmaskinka, parmesansalami, breasola, nystekt salccicia
- baconlindade dadlar
- parmesanost i bitar
- oliver
- marinerade kronärtskockor
- tapenade
- små bitar av surdegsknäckebröd
- bakade körsbärstomater*
- äppletasiki*
- bönsalsa*
* recept från Allt om mat
Till detta drack vi vatten och Ruffino Chianti (nr 2310)

Vi tog en ganska så lång paus och bara satt och njöt innan vi drog igång med varmrätten - Moules marinière (Japp, inspirerade av Sveriges Mästerkock, avsnittet som gick i veckan). Men oh så gott!!! Vi gillar verkligen musslor :-) Och Johan var grym på att tillaga dom!!

Till musslorna hade jag bakat ett citronbröd, ett modifierat recept ur Jan Heds Brödbok. Det var en hel del vanligt vitt vetemjöl (Vinjettvete) i degen men med en bas av rågsurdeg och rågmjöl. Inte så värst GI alltså, men surdegen gör väl sitt till och sänker GI-värdet. Att äta den goda musselsoppan och inte kunna suga upp såsen med ett gott bröd kändes som ett helgerån... Men jag höll mig i skinnet och tog kanske 1,5 skiva!

Vinet i grytan och glasen var en tysk Riesling, Gustav Adolf Smitt (nr 6003).

För ovanlighetens skull hade vi t o m gjort en dessert. En choklad och nötkaka m goijibär ur boken Den Nya GI boken av Ulrika Davidsson och Ola Lauritzon. Kakan var god muen vi funderade efteråt ang sötningen. Den var sötad med Stevia (ett lite nyttigare socker), undrar om man inte kunde hoppat över det helt och hållet eller möjligen bara tagit lite agavesirap i stället. Får prova igen :-)


Inga kommentarer: